3

Bokhvete – rik på jern, kalium og magnesium

Et variert kosthold er bra, og hvis du er en «ihugga» havregrøt fan, så får du et alternativ her. Bokhvete har ikke slått helt an her i Norge, noe som er synd, siden det er et spesielt næringsrikt kornslag.

Bokhvete er faktisk ikke er en kornsort, men en urt. “Bokhvete” er nemlig en litt feilaktig oversettelse av den engelske ordet “buckwheat”. Opprinnelig var dette et asiatisk gresslag som kineserene tok med seg over til statene. “Buck” betyr bøk og fordi frøene lignet på frøene til bøktreet fikk det navnet “Buckwheat”. Den norske navnet burde derfor vært “Bøkhvete”.

Både i USA og Russland er bokhvete først og fremst bruks i pannekaker. Spesielt kjent er russiske Blinis, som er små pannekaker servert med rømme, kaviar og laks. I Japan brukes bokhvete i Soba-nudler, servert som en egen rett med soyasaus eller som tilbehør til kjøtt og grønnsaker.

Ønsker man å bake med bokhvete, blandes ofte inn andre meltyper. For et glutenfritt alternativ kan man f. eks. bruke rismel og natron eller bakepulver som hevemiddel.

Oppskrift på bokhvetegrøt

  • 1 dl knust bokhvete
  • 2 dl kokende vann (tømmes av)
  • 3 dl vann/melk
  • 1 ts salt

Det kokende vannet slåes først over grynene, før det helles av med en gang. Så koker man gryn, og vann/melk blandingen i ca 5 minutter. Spises med tilbehør som vanlig havregryn.
Bokhvete rik på næringsstoffer

Knuste helkorn av bokhvete egner seg godt til grøt.

I tillegg til at bokhvete innholder mer litt mer protein enn vanlig hvete, er den spesielt rik på mineraler.

100g tørr vare innholder:

  • 1 mg natrium
  • 3,8 mg jern
  • 460 mg kalium
  • 180 mg magnesium

3 kommentarer til Bokhvete – rik på jern, kalium og magnesium

  1. Nattis sier:

    Bokvete brukes ikke i russiske pannekaker i det hele tatt, “blini” er laget av vanlig hvete. (Wikipedia opplyser også om at blinis tradisjonelt lages med bokhvete) Bokhvete er en del av vanlig russisk kosthold og brukes vanligvis i grøt av ulike slag. Du kan får kjøpe bokhvete på nesten alle asiatiske butikker, den heter “гречневая каша” på russisk eller “Buchweizengrütze” på tysk.
    Lykke til med smaking!

  2. Jeg har høgt blodtrykk,(FØR) jeg bruker da en dl bokhvete hver dag i forskjellige former. Spiser disse som mat, i pannekaker grøt, eller bare bokhvete med syltetøy. Blodtrykket gikk ned etter ca 3 ukers tid. Nå på normalt nivå, nesten uten blodtrykmedicin. Jeg får tak i bokhvete hos invandrer butikk, men de har bare hele gryn(nøtter) Så jeg skal se meg om på nett etter mel. Ha en fin dag alle sammen og bruk bokhvete i kosten, det tilfører kroppen ren helse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *