Grunnoppskrift: Hvordan bake grovt surdeigsbrød

Første heving av surdeigen

Vi er nå klare for å bake vårt grove surdeigsbrød. Vi tar her utgangspunkt i at du har en  forhåndsvis ny surdeigskultur slik at hevetiden vil være fra 8-10 timer.

Fremgangsmåte

  1. Løs opp surdeigstarteren sammen med saltet og sukker i en del av vannet.
  2. Tilsett resten av vannet og rør inn 800 gr. rugmel og 200 gr hvetemel.
  3. Dekk til bollen og la stå i ca. 8-10 timer.
  4. Linfrøene bløtlegges i ca 1 dl. vann i en separert bolle.

Nå vil surdeigen starte å formere seg i deigen og gradvis surne den. Dette gjør at deigen begynner å heve, siden gjærsoppen i kulturen vil produsere CO2. Smaker du på deigen vil du merke at den har fått en syrlig smak. Den lange hevetiden gjør også at det grove melet løser seg bedre opp og utvikler mer smak og bedre konsistens.

Ved å øke temperaturen i vannet vil man kunne korte ned hevetiden, og på den måten også kunne regulere surhetsgraden i brødet. Etterhvert som du får mer erfaring så kan du prøve deg litt frem.

Neste Forrige